Kathedraal van Cadiz “Santa Cruz op de zee” of “Santa Cruz op het Water” is ook bekend als de Nieuwe Kathedraal van Cadiz, in tegenstelling tot de oude, gebouwd in de zestiende eeuw op de oude gotische kathedraal door Alfonso X El Sabio.

De Kathedraal van het Heilig Kruis (Spaans: Catedral de Santa Cruz de Cádiz) is een rooms-katholieke kerk in Cádiz,  Zuid-Spanje. Het is de zetelkerk van het bisdom Cádiz en Ceuta. De kathedraal werd gebouwd tussen 1722 en 1838. Eén van de torens is geopend voor het publiek en kan worden beklommen.

De kerk staat op de plaats van een oudere kathedraal die in 1260 werd voltooid en in 1596 afbrandde. De herbouw werd niet eerder begonnen dan in 1776. De leiding van de bouw had de architect Vicente Acero, maar hij verliet het project en werd opgevolgd door verschillende andere architecten. Als gevolg hiervan duurde de bouw van de grotendeels barokke kathedraal 116 jaar en dankzij deze lange periode onderging de bouw een aantal belangrijke wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp. Hoewel de kathedraal oorspronkelijk in de barokke stijl werd ontworpen, bevat het resultaat rococo en neoclassicistische elementen.

In de kapellen hangen vele schilderijen en worden relikwieën bewaard uit de vroegere kathedraal en verder uit kloosters uit heel Spanje.

In de crypte liggen de componist Manuel de Falla en de dichter en toneelschrijver Jose María Pemán begraven. Beide werden geboren in Cádiz.

De Heilig Kruiskathedraal werd in 1931 op de lijst van het cultureel erfgoed geplaatst.