Het ‘spookdorpje’ El Acebuchal ligt middenin de Sierra Tejeda, Almijara en het Alhama Natuurpark, tussen Frigiliana en Competa. De geschiedenis van El Acebuchal is nogal ingewikkeld. Het dorpje, ontstaan in de 17de eeuw, ligt op een muilezelroute tussen Granada en Malaga. Het was altijd al een tussenstop en een rustplek voor handelaren. ‘Spookdorp’ Acebuchal bleef verlaten tot 1998.

Zoals zo veel dorpen in het gebied leden Frigiliana en Acebuchal tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Frigiliana werd republikeins verklaard in 1936. De fascisten heroverden El Acebuchal al snel in 1937 en namen ‘revanche’ op iedereen verdacht leek als ‘communist’.

De executies en het schrikbewind dreven de dorpelingen naar de omliggende bergen, waar ze de linkse guerrillabeweging ‘Markies’ vormden.

Aan het eind van de burgeroorlog in 1939, richtte generaal Franco zich op het opruimen van guerrillabewegingen. De ‘Markies’ stond hoog op zijn lijst.

Het was het begin van een bloederige verzetsoorlog tegen de Guardia Civil, die tot 1952 voort duurde! Frigiliana en Acebuchal waren het middelpunt van de vuurlinie.

In 1948 werde de bewoners van Acebuchal (zowat 200 mensen) gedwongen hun huizen te verlaten. Het dorp werd lang verdacht, schuilplaatsen en voedsel aan de guerrilla te bieden.

‘Spookdorp’ El Acebuchal bleef verlaten tot 1998. Het was Antonio ‘El Zumbo’ die terugkeerde naar het dorp en weer opbouwde. Momenteel runt zijn familie het door hem opgerichte restaurant ‘El Acebuchal’ De specialiteit van het huis is wild zwijn, konijn, hert, eend en lamsvlees. Het restaurant is op maandag gesloten. Tip; neem cash geld mee.

Handig om te weten: het dorp is autovrij

Accommodatie in deze omgeving


Booking.com

De locatie