In 1901 ontstond de behoefte aan een pad om spullen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen te transporteren voor de bouw en het onderhoud van de hydraulische centrales aan beide kanten van de watervallen. Na vier jaar werken werd in 1905 het pad geopend. Het pad is drie kilometer lang, maximaal een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de rivier ‘El Chorro’ tegen de rotswanden. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam Caminito del Rey: het Koningspad.

In de 20ste eeuw raakte het pad in verval, waardoor veel delen in gevaarlijke staat kwamen te verkeren. Op vrijwel geen enkele plaats bevonden zich leuningen en op sommige plaatsen bestond het pad slechts uit een smalle metalen balk. In 1992 werd het pad officieel gesloten. Om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds zouden betreden werd het eerste stuk van het pad gesloopt. Desondanks wisten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden. In totaal vier mensen overleden bij twee ongelukken in 1999 en 2000, en in februari 2010 is er een 24-jarige Zwitserse bergbeklimmer overleden na een val.

In 2006 sprak de regionale overheid van Andalusië over een restauratieplan. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro.

Het pad in de 21ste eeuw

In 2014 zijn de restauratiewerken toch aangevat. In maart 2015 werd het pad na renovering heropend. De autonome overheid van Andalusië en de stad Malaga deelden de 5,5 miljoen euro renovatiekosten. Daarvan zijn al 2.7 miljoen euro geïnvesteerd in de restauratie van het nieuwe wandelpad; de rest kreeg als bestemming aanvullende diensten in het gebied zoals wegen, parkeerplaatsen en busverbindingen.

De renovatiewerken bestonden voornamelijk uit het vernieuwen van het wandelpad met leuningen, het repareren van de brug en het diep verankeren van stalen bouten in de rotsen voor de veiligheidslijnen. Helikopters en alpinisten werden ingezet voor de herstel werkzaamheden aan Caminito del Rey. Voor het transporteren van materiaal werden helikopters ingezet en op de gevaarlijkste delen van het pad, Alpinisten. Het ontwerp van dit pad is van architect Luis Machuca.

Om de Caminito del Rey te kunnen wandelen dien je vooraf via de website een ticket te kopen ad. € 10,00 per persoon. (eventueel inclusief bus) Aan het einde van de wandeling kun je de bus terug nemen naar de parkeerplaats voor € 1,55 p.p.

Parkeren kan je bij Restaurant El Kiosko of El Mirador waarna je nog een half uurtje moet wandelen naar het startpunt (Norte). Bij het eindpunt (Sur) pak je de bus en rij je in 20 minuten terug naar de parkeerplaats.

Update januari 2019: De beroemde en populaire Caminito del Rey krijgt 7 km extra wandelpaden en een nieuwe loopbrug van 350 meter, een investering van 1,7 miljoen euro. De uitbreiding verbindt het pad met het binnenkort geopende bezoekerscentrum met parkeerplaatsen. Naar verwachting zullen de nieuwe paden in 2020 in gebruik worden genomen.

Accommodatie in deze omgeving


Booking.com

De locatie

Accommodatie in deze omgeving


Booking.com

De locatie

Voeg jouw beoordeling toe
1
2
3
4
5
Plaatsen
     
Annuleer

Schrijf je beoordeling

Mijas Pueblo
Gemiddelde beoordeling:  
 0 beoordelingen