El Puerto de Santa María is een gemeente in de Spaanse provincie Cádiz in de regio Andalusië met een oppervlakte van 159 km². Het is gelegen in de Golf van Cádiz aan de monding van de Guadalete.

De inwoners van ‘El Puerto’ leefden voornamelijk van de visvangst en de wijnbouw. Veel inwoners van Jerez de la Frontera en Sevilla hebben hier aan de kust een tweede appartement (aan het strand) voor in de zomer, als de hitte in de steden hen naar de kust doet vluchten. Dankzij de bijzondere kwaliteit van de stranden en de goede ligging in het centrum van de baai is het een bekende toeristische trekpleister. Wel worden de vele visrestaurants (Gamba’s!) bezocht door Amerikaanse mariniers en hun families, vanwege het feit dat El Puerto grenst aan Rota, een Spaans/Amerikaanse marinebasis. De mariniers die niet op de basis verblijven huren vaak huizen in El Puerto, aangezien ze voor drie of vijf jaar gestationeerd zijn.

Er is een drukbezochte visafslag en -markt, vanwaar de vers gevangen vis door heel Spanje wordt verspreid (en vooral naar restaurants en winkels in de wijde omtrek).

Eens in de week is er de zogenoemde zigeunermarkt, waar vooral kleding, stoffen, hebbedingetjes en snuisterijen worden verkocht.

Rondom de stad worden druiven (voornamelijk voor de Sherry, (Vino Fino of ook Vino de Jerez), olijven en zonnebloemen verbouwd. Het is er erg droog en alleen in de late winter/vroege lente valt er meestal wat regen. Van water wordt de stad voorzien door de bassins landinwaarts en in de Sierra’s, waar regenwater in verzameld wordt. Naast Sanlúcar de Barrameda en Jérez de la Frontera, behoort El Puerto de Santa Maria  tot één van de steden van de sherry driehoek.

 

Accommodatie in deze omgeving


Booking.com

De locatie