Museo Picasso Málaga werd opgericht  uit Pablo Picasso’s  verlangen om zijn eigen werk in de stad, waar hij werd geboren op 25 oktober 1881 te exposeren.  Het museum is tot stand gekomen dankzij Christine en Bernard Ruiz-Picasso, de kunstenaars dochter-in-wet en kleinzoon, wiens donaties  de kern van de collectie vormen. Mede mogelijk gemaakt dankzij de inspanningen van de Junta de Andalucía , die het grootste project, het opzetten van een museum gewijd aan de kunstenaar wiens stijlen en technieken de moderne kunst veranderde

Het oorspronkelijke idee voor het museum ontstond in 1953, als gevolg van het contact tussen Pablo Picasso en Juan Temboury Álvarez, die de Provinciale afgevaardigde voor Schone Kunsten in Malaga was. Echter, het project ging kort daarna niet door. Christine Ruiz-Picasso, de weduwe van de oudste zoon van de kunstenaar, Paul Ruiz-Picasso, hervat het contact met Malaga in 1992, tijdens de tentoonstelling Picasso Clásico (Classic Picasso) en opnieuw in 1994, tijdens de tentoonstelling Picasso, primera mirada  (Picasso, de eerste glimp). In 1996, werd het ‘1953-project’opnieuw aangewakkerd, die uiteindelijk op 27 oktober 2003 ontstond,  50 jaar later, toen het museum officieel door Hunne Majesteiten Koning Juan Carlos I en koningin Sofia van Spanje werd geopend. Er zijn 233 werken in de MPM collectie.  43  werken van Pablo Picasso worden tijdelijk geleend, door middel van een vijftien-jarige overeenkomst met de Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte (FABA ) . Deze groep werken omvat revolutionaire vernieuwingen van Picasso, evenals de brede waaier van stijlen, materialen en technieken die hij beheerst. Vanaf zijn eerste academische studies, zijn persoonlijke kijk op de klassiekers; van de overlappende perspectieven van het kubisme, zijn experimenten in keramiek en van zijn re-werking van de oude meesters.

Acht decennia van de kunst van Picasso

De collectie brengt de strengheid en creatieve krachten van een kunstenaar die is zo essentieel is voor het begrip van de westerse kunst. Het geeft ook de concrete vorm aan Picasso’s verlangen om zijn geboortestad en een deel van zijn erfenis te bieden. Deze groep werken, geproduceerd door Picasso tussen 1892 en 1972, omvatten de grote verscheidenheid aan stijlen, materialen en technieken die hij beheerst. De galerijen die deel uitmaken van het display in het Palacio de Buenavista zijn georganiseerd om zich te concentreren op de belangrijke thema’s van Picasso’s esthetische erfenis. Onder deze zijn zijn relatie met Malaga en de onbegrensde veelzijdigheid van zijn artistieke talent; zijn gevoeligheid voor onrecht en in de richting van degenen die onder  sociale uitsluiting lijden; een gevoel van herkomst, de diepgewortelde banden van het gezin en het belang in zijn schilderij van zijn sociale en vertrouwde voorwerpen in zijn dagelijks leven; het historische belang van de kunstenaar als de schepper van het kubisme en de uitvinder van de beelden die zijn syntheses van meerdere gezichtspunten die zowel formeel als conceptueel zijn;  zijn manier van het zien van de klassieke onderwerpen en thema’s van de kunstgeschiedenis, zoals het portret, stilleven, landschap en naakt en de diepe relatie van respect, inspiratie en concurrentie die hij onderhield met de grote meesters van de schilderkunst en literatuur.

Accommodatie in deze omgeving


Booking.com

De locatie