Romería del Rocío is één van de bekendste en grootste bedevaarten ter wereld.  Ruim één miljoen mensen, waaronder  meer dan 100 broederschappen,  trekken jaarlijks naar het Andalusische dorp El Rocío ter ere van de ‘Virgen del Rocío’. Om te kunnen deelnemen aan de bedevaart is lidmaatschap vereist van één van de broederschappen en groepen.  Aan de bedevaart doen circa honderd broederschappen mee (116 in 2016). Tevens zijn er 19 ‘Hermandades no Filiales’ (publieke groepen) en 8 ‘Asociaciones Privadas’ (private groepen). Ook zijn er groepen die géén broederschap vormen maar wél mee mogen doen,  waaronder vijf delegaties uit Argentinië.

De bedevaart  start op zaterdagmiddag 8 juni 2019 om 12.00 uur. De broederschappen vertrekken vanuit verschillende richtingen in Spanje, o.a. uit Cádiz en Sevilla, en volgen diverse trajecten die langs verschillende prominente plekken voeren.  De stoet wordt aangevoerd door een praalwagen gevolgd door bedevaartgangers die de tocht lopend, te paard of per kar afleggen. De huifkarren, gevuld met enorme voorraden drank en voedsel, worden getrokken door paarden, tractoren en steeds vaker door zware auto’s.  ‘s Nachts wordt er gedronken en gedanst  op flamenco.  Daarbij wordt Manzanilla, een droge sherry,  gedronken.  Slapen gebeurt  in de buitenlucht.

Op  Pinksterzondag, 9 juni 2019, arriveren de bedevaartgangers in het gehucht El Rocío.  Eerst wordt overdag om 10:00 uur een Heilige Mis gehouden, terwijl zondagavond de rozenkrans wordt gebeden, wat de aanloop is voor de grote climax. Diep in de Pinksternacht (10 juni 2019)wordt de Maagd van Rocío naar het altaar gebracht van de Ermita del Rocio en het is dan aan de Almonte-broederschap om de Heilige Maagd naar buiten te dragen. Deze gebeurtenis, inclusief het aanraken van de Heilige Maagd door een hysterische mensenmassa in de overvolle kerk, vormt dé ultieme climax. . Als de Maagd van Rocío eenmaal ongedeerd buiten de  kerk is geraakt, wordt ze hartstochtelijk verwelkomt door de mensenmassa, om vervolgens urenlang door de straatjes van El Rocío gedragen te worden.

Accommodatie in deze omgeving


Booking.com

De locatie