Al vijf eeuwen lang wordt in de omgeving van Granada het Cascamorras festival gevierd. Volgens een eeuwenoude traditie moet een verklede man, de zogenoemde ‘Cascamorras’, elk jaar op 6 september uit het dorp Guadix drie kilometer lopen om het beeldje van de Virgen de la Piedad in de stad te stelen. Maar daarin slaagt hij alleen als het hem lukt ongeschonden en schoon het beeldje te bereiken. De inwoners van Guadix en Baza smeren zich in met olie en zijn bewapend met gekleurd water en eieren om de Cascamorras vies te maken en daarmee tegen te houden. 

De oorsprong van deze populaire traditie dateert uit de late vijftiende en begin van de zestiende eeuw, na de herovering van Granada door de katholieke koningen.

Er zijn verschillende versies van hoe het gebeurd is, maar de meest voorkomende, dat een naburige boer uit Guadix, Juan Pedernal, op het land in de gemeente Baza werkte, op de plaats waar een oude Mozarabische kapel was. Tijdens het werk met z’n schoffel ontdekte hij een kleine afbeelding van de Maagd van de Barmhartigheid.

Dit veroorzaakte een klein conflict tussen de steden van Guadix en Baza, die werd opgelost in de rechtbank; de ene stad beweerde dat de ontdekking behoorde aan Guadix en de andere stad had de mening dat de vindplaats Baza, de gelijknamige stad als eigenaar moest aanwijzen.

De rechter besloot dat het eigendom van het beeld voor Baza was en Guadix het recht kreeg om jaarlijks een religieus feest te houden op 8 september; het feest van Onze Lieve Vrouw van de Barmhartigheid (Virgen de la Piedad).

Op 6 september om 6 uur in de namiddag stipt, met het afschieten van de derde vuurpijl, vertrekt de cascamorras vanaf Arrodeas. Hij wordt ontvangen door duizenden inwoners van Baza die met zwarte verf voorkomen dat de Maagd wordt meegenomen.

Hij wordt daar tegen gehouden op de Plaza de las Eras en zwaait vanaf het standbeeld met zijn vlag naar de duizenden toeschouwers. Daarna bereikt hij de Plaza Mayor waar hij wordt toegejuicht en waar hij enkele malen met zijn vlag zwaait.

De laatste stop en met alle overgebleven energie voert hij een dans uit met zijn vlag alvorens in de tempel te verdwijnen.

De volgende dag vinden we hem in de straten van Baza waar hij om een donatie vraagt.
Op 8 september ‘s morgens wordt er een mis ter ere van Nuestra Señora de la Piedad opgedragen door de bisschop van Diocees van Guadix-Baza.

Tegen de avond en ‘s nachts gaat er een processie uit van leden van de broederschap van Guadix, de gemeentebesturen van Baza en Guadix, de verschillende broederschappen uit de streek en mensen die de doortocht van de Maagd willen verlichten.

Op 9 september keert hij terug naar Guadix. Ook hier zal hij bespot worden omdat hij er niet in geslaagd is om het beeld te grijpen. Vanaf het treinstation gaat het naar de kerk van San Miguel. Op weg naar de kerk zijn er tussenstops aan het bisschoppelijk paleis en het stadhuis om er de burgerlijke en kerkelijke autoriteiten te begroeten.

Cascamorras ziet er uit als een hansworst, een harlekijn. Zijn kledij bestaat uit twee delen, een vest en een broek van vilt en in drie kleuren, rood, geel en groen. Op de achterkant van de vest staat een figuur van een kruik met zonnebloemen waarin in het midden een silhouet van de “cascamorras” geschilderd is terwijl er aan de voorkant van de kledij figuren van zonnen, sterren en manen staan.

Actuele informatie op de officiële website en de Facebookpagina van El Cascamorras

Accommodatie in deze omgeving


Booking.com

De locatie